Warsztaty Zdrowy Tryb Życia

Fundacja Rozwoju Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Warszawski Uniwersytet Medyczny zapraszają na bezpłatne warsztaty poświęcone zdrowemu trybowi życia. Zajęcia, które będą miały charakter spotkań weekendowych,  zostaną zorganizowane przez Studium Wychowania Fizycznego i Sportu w Centrum Sportowo- Rehabilitacyjnym WUM. Pierwszego dnia odbędzie się wykład oraz badanie, natomiast w programie drugiego dnia znajdą się zajęcia rehabilitacyjne. W związku ograniczą liczbą miejsc (20 !) na każdy z warsztatów, o przyjęciu zadecyduje kolejność zgłoszeń.

Harmonogram Warsztatów

„Aktywność dorosłych z dziećmi (7-12lat)”

25 listopada, godz. 9:00 – 11:00, sala 1.21; godz. 11:00-14:00, sala 2.79
26 listopada, godz. 9:00 – 12:00, sala 2.47
Prowadzący zajęcia – mgr Kinga Klaś-Pupar

Informacje ogólne

Znaczącą rolę w podejmowaniu przez dziecko własnej aktywności ruchowej mają postawy rodziców. Od dorosłego więc zależy, czy nauczy swoje dziecko spędzać czas aktywnie.
Podczas wykładu zostaną przedstawione treści dotyczące wpływu aktywności fizycznej na rozwój dziecka, jego kontaktów z rówieśnikami i rodzicami. Pokazane również zostaną zagrożenia wynikające z biernego trybu życia zarówno dla dzieci jak i dorosłych.  Na ćwiczeniach rodzicie poznają zasady zabaw ruchowych, które stymulują rozwój dziecka.  Ponadto nauczą się ćwiczeń rozwijających podstawowe wzorce ruchowe, a także ćwiczenia z elementami korektywy.

Program szczegółowy

„Zdrowy kręgosłup dla dorosłych”

2 grudnia, godz. 9:00 – 11:00, sala 1.21; godz. 11:00-14:00, sala 2.79
3 grudnia, godz. 9:00 – 12:00, sala 2.47
Prowadzący zajęcia – mgr Anna Sobianek

Informacje ogólne

Siedzący tryb życia często prowadzi do  bólów kręgosłupa – bólu karku lub odcinka lędźwiowego. Zajęcia Zdrowy kręgosłup pozwolą na zapoznanie z podstawowymi zasadami wzmacniania mięśni głębokich odpowiedzialnych za stabilizację kręgosłupa. Systematyczne ćwiczenia to także nauka prawidłowego oddychania i utrzymania poprawnej postawy ciała mięśni głębokich.

Na ćwiczeniach zostaną poruszone takie kwestie jak:

Ćwiczenia oddechowe wspomagające aktywność podczas zajęć Zdrowy kręgosłup.
Nauka angażowania mięśni stabilizujących tzw. ,,głębokiego gorsetu mięśniowego”.
Nauka angażowania mięśni dna miednicy. Ćwiczenia wzmacniające mięśnie brzucha, pośladków, obręczy barkowej, nóg.

Program szczegółowy

„Aktywny tryb życia, dieta (dla dorosłych)”

9 grudnia, godz. 9:00 – 11:00, sala 1.21; godz. 11:00-14:00, sala 2.79
10 grudnia, godz. 9:00 – 12:00, sala 2.47
Prowadzący zajęcia – mgr Krzysztof Gawin

Informacje ogólne

Prawidłowa dieta i regularna aktywność fizyczna to podstawy zdrowego stylu życia. Dieta, to całokształt zachowań związanych z żywieniem. Istotne, żeby wiedzieć, kiedy należy jeść, jak łączyć ze sobą składniki odżywcze oraz jakie ilości pożywienia są odpowiednie. Trening może ułatwić kształtowanie sylwetki, zarówno redukcję tkanki tłuszczowej, jak i budowanie masy mięśniowej. Najważniejsze to określić cel, do którego dążymy. Wybór właściwej formy aktywności fizycznej oraz indywidualnie dopasowana dieta zapewniają optymalne wyniki oraz idealne samopoczucie, i zdrowie.

Zajęcia ułatwią każdemu określić indywidualny cel oraz pomogą wybrać optymalną drogę do jego osiągnięcia. Podczas wykładu będzie można usystematyzować wiedzę z zakresu żywienia oraz treningu, a także obalić mity z nimi związane. Wszyscy uczestnicy poznają swój skład ciała oraz wydolność fizyczną. W części praktycznej zapoznamy się z prawidłową rozgrzewką i rozciąganiem, a przede wszystkim z trzema rodzajami wysiłku: obwodowym, interwałowym i siłowym.

Program szczegółowy

Wszyscy zainteresowani udziałem w warsztatach, proszeni są o wysyłanie zgłoszeń na adres:  warsztaty.zdrowia@wum.edu.pl

Comments are closed.